Niemelä: Lihaskuntotreeni ulkoliikuntapaikalla sulkujen aikana

Lukuaika: 3 minuuttia

salisulku


Lihaskuntotreeni ulkoliikuntapaikalla sulkujen aikana

ULKOLIIKUNTAPAIKKOJEN HYÖDYNTÄMINEN KUNTOSALITREENIEN KORVAAMISEEN SULKUJAKSON AIKANA

Sosiaaliseen mediaan on luotu lähiaikoina taas suuria määriä kuntosalien sulkemiseen liittyviä kirjoituksia. Kuten aiempienkin sulkujaksojen aikana, nytkin on nähtävillä paljon neuvoja kotona sisätiloissa tapahtuvaan treenaamiseen niin kehonpainolla kuin vastuskuminauhoillakin tehtävillä harjoituksilla. Saatavilla olevasta välineistöstä riippuen osa näistä liikkeistä toimiikin kohtalaisesti joidenkin kuntosaliliikkeiden väliaikaiseen korvaamiseen.

On kuitenkin olemassa myös huomattavasti parempi vaihtoehto kuntosalitreenien jatkamiseen sulun aikana. Ulkoliikuntapaikkoja löytyy pienistäkin kaupungeista ja kuntataajamista, ne ovat käytössä kellon ympäri jokaisena viikonpäivänä ja niiden käyttö on ilmaista. Usein niiltä löytyy ainakin leuanvetotanko, dippiteline, renkaat ja 20, 30, 40 sekä 60 kilogramman painoiset levytangot. Yllätyksekseni en ole nähnyt edellisten kahden vuoden aikana Instagramissa yhtäkään kirjoitusta, videota tai mainosta ulkoliikuntapaikoilla treenaamisesta tai niille suunniteltujen treeniohjelmien myynnistä, kun taas kotona tehtävistä kehonpaino- ja kuminauhaliikkeistä olen nähnyt useita satoja.Kuntosaliliikkeiden suorittaminen ulkoliikuntapaikalla

Ulkoliikuntapaikoilla on mahdollista suorittaa suuri osa yleisimmistä ja hieman harvinaisemmistakin perinteisistä kuntosaliliikkeistä. Levytangolla tehtävät liikkeet onnistuvat kätevästi sellaisenaan, Smith-laitteessa tehtävät liikkeet onnistuvat lähes sellaisenaan laahaamalla levytankoa sen telineen pystytankoja vasten. Taljoissa tehtävistä liikkeistä suuren osan voi korvata leuanvetotangolla ja renkailla tehtävillä versioilla. Käsipainoilla tehtävät liikkeet kannattaa liikkeestä riippuen korvata joko levytangolla tai renkailla tehtävillä versioilla. Vaihtoehtoisesti käsipainoliikkeiden tekemiseen voi käyttää reppua tai kassia, joka on täytetty sopivan painavilla esineillä. Mielikuvitusta käyttämällä myös osalle koneliikkeistä löytyy hyvinkin pätevät korvaavat versiot ulkoliikuntapaikalla suoritettavaksi.

Ulkoliikuntapaikkojen levytankojen kiinteän painon ja käsipainojen puutteen vuoksi useisiin liikkeisiin täytyy tehdä ainakin joitakin muutoksia, jotta käytössä olevan treeniohjelman liikkeet saadaan korvattua tehokkaasti ilman sitä, että joidenkin liikkeiden sarjapituudet nousevat tarpeettoman pitkiksi. Suurin osa näistä muutoksista voidaan kuitenkin toteuttaa helposti. Liikkeestä riippuen hyvä muutoksia ovat ainakin kahden raajan liikkeiden vaihtaminen yksi raaja kerrallaan tehtäviin versioihin, pysäytysten käyttäminen toistojen ylä- tai ala-asennossa ja sarjapituuksien muuttaminen totuttua lyhemmiksi tai pidemmiksi.Vaihtoehdot kuntosalitreenin jatkamiseen ja muuta huomioitavaa

Parhaat vaihtoehdot kuntosalitreenien jatkamiseen sulun aikana ovat treenaaminen joillakin kuntosaleilla mahdollisella urheilijalisenssin valtuuttamalla oikeudella, joiltakin kuntosaleilta varattavien yksityisvuorojen aikana tai kaverin omistamalla kotikuntosalilla. Kun nämä vaihtoehdot eivät ole saatavilla tai ne koetaan tarpeettoman työläiksi, ilmaisella ulkoliikuntapaikalla treenaaminen on helppo ja kätevä ratkaisu. Lisäksi se on harjoittelun jatkuvuuden ja spesifisyyden kannalta huomattavasti ainakin kotona tehtävää kuminauhapumppailua parempi vaihtoehto.

Jos asut kaupungissa, kuntakeskuksessa tai näiden lähellä, lähimmälle ulkoliikuntapaikalle voi olla kotoasi hyvinkin lyhyt matka. Itselläni se on kävellen noin 700 metriä. Osalle maaseudulla asuvista lähin ulkoliikuntapaikka saattaa kuitenkin olla useiden kymmenien kilometrien päässä.

Tällä hetkellä julkiset kuntosalit eivät ole normaalisti auki ainakaan Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Näillä alueilla sulku jatkuu vielä ainakin tammikuun viimeiselle viikolle.  Jos et pääse sulun aikana kuntosalille hyödyntämällä aiemmin mainitsemiani tapoja, suosittelen lämpimästi tekemään treenit väliaikaisesti ulkoliikuntapaikoilla. Järkevillä liikevalinnoilla toteutettuna treenaaminen ulkoliikuntapaikalla parin viikon ajan vaikuttaa nykyiseen treenijaksoosi korkeintaan erittäin minimaalisesti.

Keskustele artikkelista keskustelupalstalla

Johannes Niemelä

Fitnessvalmentaja, Team Focus

https://www.instagram.com/johannesniemelae/

https://www.instagram.com/teamfocus_coaching/

Jaa