Hulmi: Sporttaus eli sporttisen joustava ruokavalio

Lukuaika: 3 minuuttia


Monipuolinen jokakuu – Sporttaus eli sporttisen joustava ruokavalio

Millainen olisi täydellisyyttä hipova ruokavalio tavalliselle liikkuvalle ihmiselle, joka tavoittelee urheilullisen näköistä, suorituskykyistä ja tervettä kehoa, mutta haluaa kuitenkin joustavuutta elämäänsä? Nimetään tämä ravinto-ohjeistus vaikkapa trendikkään kuuloisesti Sporttaukseksi eli Monipuoliseksi Jokakuuksi. Tämä syömiselämäntapa ei perustu kieltoihin eikä se aseta mitään taikaravinteita kuninkaan asemaan. Näiden sijaan se panostaa tieteellisesti ja käytännössä toimivaksi havaittuun kokonaisuuteen, käytännöllisyyteen ja joustavuuteen.

Monipuolinen jokakuu on kerrankin sellainen ruokavaliokampanja, joka sopii ja on terveellinen isolle osalle väestöä eikä ole luonteeltaan rajoittava. Se kannustaa terveelliseen, monipuoliseen ja joustavaan urheilulliseen ravintoon. Tutkimusten mukaan ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa terveellistä ja toimivaa ruokavaliota. Tästä syystä monipuolinen pääosin luonnolliseen ravintoon panostava ruokavalio on todennäköisesti suurella osalla ihmisistä paras valinta. Aloita tämä ruokavalio heti tässä kuussa, mutta jos haluat pysyviä tuloksia, jatka tätä elämäntapaa muutkin 11 kuukautta vuodesta.

Pohjustus. Kuten tuoreimmat viralliset ravintosuositukset (joita muuten juuri kukaan ei ole lukenut, mutta silti kritisoi), Sporttaus korostaa ruokia eikä niinkään kaloreita, makroravinteita tai suojaravintoaineita. Nämä suositukset ovat saaneet vaikutteita sekä The Lean Muscle Diet että myös Protaus-kirjasta. Tässä lyhyt ja ytimekäs poiminta Fitran Lihastohtori-kirjastani siitä  mitä Sporttaus tarkoittaa.

Korostan vielä, että en tarkoita luonnollisella ruoalla luomua, eikä kaikki prosessointi suinkaan ole haitallista. Esimerkiksi hera on teollisesti maidosta erotettu joukko proteiineja, ja monet einekset ovat parempi vaihtoehto kuin myrkylliset luonnontuotteet, kuten vaikkapa kärpässienet.

SPORTTAUKSEN PERUSTEET

1. YDIN

Noin 75–85 % ravinnosta (energian, määrän ja ajankäytön yhteisarvio) tulisi olla terveellistä, pääosin laadukkaista raaka-aineista koostuvaa luonnollista tai vain vähän prosessoitua monipuolista ja värikästä ruokaa, josta pidät, ja jonka syömistä pystyt noudattamaan viikosta toiseen. Jotta ruokavalio on sellainen, että se johtaa riittävän pysyviin toimiviin muutoksiin, terveellisten tai suorituskykyä ja urheilullisuutta tukevien valintojen pitää perustua pääosin omiin mieltymyksiin.

2. MONIPUOLISUUDEN VARMISTAMINEN

Noin 5–15 % ravinnosta tulisi olla terveellistä, pääosin luonnollista tai vain vähän prosessoitua ruokaa, josta et erityisemmin pidä, mutta jota et kuitenkaan vihaa. Tämän kohdan avulla lisäät ravinnon monipuolisuutta. Tällöin todennäköisyys sille, että ravinnossasi on puutteita tai toisaalta jotain liikaa, vähenee. Esimerkiksi itselläni tähän luokkaan kuuluvat mm. muutamat ravinteikkaat kasvikset, kuten parsakaali.

3. NAUTINTO JA JOUSTAVUUS

Noin 5–15 % ravinnosta saa olla jotain muuta, sellaistakin joka ei ole välttämättä terveellistä tai sporttista kuntoa edistävää, mutta josta kovasti pidät. Käytännössä tämä kohta lisää joustavuutta, ravinnosta nauttimista ja mahdollisesti helpottaa myös sosiaalista elämää. Voit käyttää joustovaran joka päivä tai vaihtoehtoisesti elää esimerkiksi kurinalaisemmin vaikkapa 5–6 päivää viikossa ja syödä viikonloppuna 1–2 päivää hieman rennommin.



Kuva. Olen luennoillani usein kertonut millaiseksi joustava syöminen yleensä ymmärretään.

Prosenttiosuuksia voi kukin viilata riippuen yksilöstä ja tavoitteista. Korostan vielä, että en tarkoita luonnollisella ruoalla luomua, eikä kaikki prosessointi suinkaan ole haitallista. Esimerkiksi hera on teollisesti maidosta erotettu joukko proteiineja, ja monet einekset ovat parempi vaihtoehto kuin myrkylliset luonnontuotteet, kuten vaikkapa kärpässienet. Sporttaus onkin lähtökohtaisesti elämäntapa, joka tähtää mahdollisimman pysyvään sporttisen näköiseen toiminnalliseen, suorituskykyiseen, hyvinvoivaan ja terveeseen kroppaan.

Miksi joustavaa ja monipuolista eikä yksipuolista ja rajoittavaa sekä jäykkää?

Esimerkiksi meikäläinen yrittää minimoida lisätyn sokerin syöntiä eikä alkoholikaan juuri maita (paitsi viski aika ajoin), mutta en tähtää kuitenkaan täydelliseen sokerittomuuteen tai absolutismiin. Miksi tehdä elämästä liian vaikeaa jos ei ole pakko?

Sopivan joustavat ”ruokavaliot” toimivat pitkässä juoksussa keskiarvopopulaatiolla paremmin kuin jäykät. Lue tästä aiempi blogikirjoitus.  Lisätietoa Sporttauksesta saat Lihis-kirjasta.

Monipuolinen jokakuu joustavana ruokavaliona sallii kuitenkin myös rajoitukset jos niille on tarvetta ja haluja. Ydinpointti tässä syömisessä onkin, että lähtökohtana on monipuolisuus ja yksittäiset valinnat eivät ratkaise, vaan kokonaisuus. Esimerkiksi meikäläinen yrittää minimoida lisätyn sokerin syöntiä eikä alkoholikaan juuri maita (paitsi viski aika ajoin), mutta en tähtää kuitenkaan täydelliseen sokerittomuuteen tai absolutismiin. Miksi tehdä elämästä liian vaikeaa jos ei ole pakko?

Nyt ei muuta kuin naatiskelemaan hyvästä ruoasta! Syöminen on muutakin kuin täydellisen rasvattomuuden ja pieruttomuuden tavoittelua.

Artikkeli on julkaistun alun perin Juha Hulmin Lihastohtori-blogissa, linkki.

Keskustele artikkelista keskustelupalstalla

Jaa