Takamaa: Pizza päivässä kuukauden ajan – paino laski 5 kg

Lukuaika: 2 minuuttia


Pizza päivässä kuukauden ajan – paino laski 5 kg

Noin 2,5 vuotta sitten toteutin ihmiskokeen, jonka toteuttamista en oikeastaan suunnitellut ennen kuin vasta kokeen alun jälkeen. Päätin kokeilla IIFYM-tyyppistä (”If It Fits Your Macros”) ruokavaliota ja katsoa, miten paljon paino laskee ennalta määräämättömän jakson aikana. 

Ruokavalioni oli itse asiassa neljän viikon ajan enemmänkin ”If it fits your calories” -tyyppinen kuin tarkasti makroja noudattava, koska tärkein tavoitteeni oli pitää joka päivän osalta ruokailut alle 3000 kilokalorissa. Eniten kiinnitin makrojen osalta huomiota proteiininsaantiin, joka oli vanhojen FatSecret-päivitysten mukaan 175–200 gramman välillä per päivä. Hiilareilla ja rasvoilla ei niinkään ollut väliä.

En siis syönyt joka päivä ”mitä tahansa pizzaa” missä koossa tahansa, vaan pizza oli joka päivä samanlainen Lidlin mozzarellapizza, johon laitoin aina kyytipojaksi 100 g kanaa ja 100 g ananasta. Joskus myös mozzarellapalloja. Jokaisen tuunauksen ja itse pizzan laitoin ilmaiseen FatSecret-puhelinsovellukseen, kuten myös jokaisen päivän muut ruuat. Muutenhan en olisi tiennyt, syönkö yli vai alle 3000 kilokalorin.

Tämä ihmiskoe onnistui aika hienosti, sillä paino laski neljässä viikossa noin viisi kiloa ja muutama sata grammaa päälle. Ja jos asiasta kysytään iltapäivälehtien kommenttikenttien self made -ravitsemusasiantuntijoilta, tämä koe ei yksinkertaisesti voi olla mahdollinen, koska:

  • söin pizzaa
  • pizzassa on hiilareita JA rasvaa
  • söin pizzat pääsääntöisesti ILTAISIN
  • söin HÖTTÖHIILAREITA
  • söin vain neljä kertaa päivässä

Tuo yllä oleva lista nimittäin on oikeasti aika lailla iltapäivälehtien kommenttikentien konsensuksen mukainen. Kommenttikentissä ainoa oikea tapa pudottaa painoa on jättää hiilarit – erityisesti ”höttöhiilarit” – pois kokonaan. En sano, etteikö olisi hyvä idea rajoittaa puhtaan sokerin syömistä esim. irtokarkkien ja sokerilimsojen muodossa jo pelkästään sen takia, että ne ovat todella kaloritiheitä ruokia, joita tulee syötyä helposti yli kulutuksen, vaikka söisi vain vähän.

Tällä 7:10 min kestävällä videolla kerron tarkemmin tästä ihmiskokeesta:

Loppusanat

Suurimmaksi osaksi kalorit ovat avainasemassa painonpudotuksessa. Kun sanon ”suurimmaksi osaksi”, tarkoitan sitä, että tietyt lääkitykset saattavat kerryttää painoa nesteen muodossa ja näin ollen tuoda muuttujia yhtälöön. Tästä huolimatta rasva kuitenkin palaa, jos olet riittävästi miinuskaloreilla.

En kannusta ketään tiputtamaan painoa pizzalla, mutta halusin tuoda esille, että kun kalorimäärää rajoitetaan tarkeeksi lipsumatta rajan yli, paino lähtee laskuun, vaikka söisimmekin välillä ”huonoja ruokia”. En muutenkaan kannata totaalisen askeettista ruokavaliota, vaan laitan aina jopa kisadieeteille yhden cheat meal -aterian viikkoon.

Keskustele artikkelista keskustelupalstalla

Teksti ja video: Tomi Takamaa – Tomitakamaa.com


Loppukevennys:

 

 

Jaa