Takamaa: pH-dieetti on hömppää, mutta se toimii

Lukuaika: 4 minuuttia

ph-dieetti


pH-dieetti on hömppää, mutta se toimii

Iltapäivälehdet uutisoivat tämän tästä uusista ja mullistavista dieeteistä, joilla paino putoaa varmasti. Tai ainakin jollakin on pudonnut. Ainakin hetkeksi aikaa. Näillä dieeteillä on joskus muutakin yhteistä – osa niistä saattaa olla maanantaina tosi kova juttu, mutta jo saman viikon perjantaina asiantuntija kertoo niiden olevan huuhaata. Tutustutaan hieman tarkemmin pH-dieettiin, jota monet hehkuttaa, mutta jolla ei ole mitään käytännön tieteellistä pohjaa. Mutta tiedättekö mitä? Se toimii siltikin, vaikkakaan ei sillä mekanismilla, mitä pH-dieettiä hehkuttavat lupaavat.

Eniten viime aikojen trendiruokavaliona on saanut kritiikin ruoskaa pH-dieetti, ja ihan aiheesta. Tämän happo-emästasapainoon perustuvan ruokavalion takana on yksi perusajatus – elimistön happamuus ja sen ”torjuminen” tai muuttaminen pH-neutraaliin suuntaan syömällä emäksisiä ruoka-aineita. Ajatus on sinällään todella hieno ja kuulostaa teoriatasollakin meidän maallikkojen korviin todella järkevältä – happamuus toden totta vähenee, kun emäksisyyden suhteellinen osuus kasvaa. Tätä kutsutaan neutraloitumiseksi. Mutta tällä ei ole juurikaan mitään tekemistä elimistön tai sen pH-arvon kanssa.

Luontaistuotekaupoissa myydään pH-testiliuskoja, joilla voi kätevästi mitata syljestä tai virtsasta pH-tason. Tämä on ihan kiva juttu erityisesti luontaistuotekauppiaan kannalta, jos unohtaa kokonaan tieteelliset faktat: 1. Elimistö pyrkii neutraloimaan pH-tasapainon itse. 2. Syljen tai virtsan pH-taso ei kerro oikeastaan mistään muusta kuin siitä, onko virtsasi tai sylkesi hapanta vaiko emäksistä. 3. Ainoa merkityksellinen asia on veren pH-taso. 4. Jos veresi pH-taso on oikeasti hapan, olet todennäköisesti vakavasti sairas ja luet tätä artikkelia sairaalassa.

Tieteellisistä tosiasioista huolimatta amerikkalainen Whole Foods -luomukauppaketju ja monet muut vastaavat luontaistuote- ja luomukaupat maailmalla myyvät lavakaupalla alkaloitua vettä. YouTube on myös täynnä tutoriaaleja, joissa neuvotaan säästämään rahaa tekemällä alkaloitua vettä itse lisäämällä puoleen litraan vettä pari teelusikallista ruokasoodaa.


”Vau! Vain lisäämällä nämä kuvan tuotteet ruokailurutiineihini, oloni tuntui jo viikossa paremmalta! Kiitos, pH-dieetti!”

Mutta pH-ruokavalio painonpudotuksen apuna on pelkkä jäävuoren huippu – useat hömppä- ja huuhaajulkaisut meillä ja maailmalla väittävät kivenkovaan, että ruokasoodalla selätetään myös kaikki syövät, ”koska syöpäsolu ei pysty jakautumaan emäksisessä ympäristössä”. Taas niin kaunis teoria, mutta harmi vain, se perustuu yksittäiseen kokeeseen, jossa emäksistä liuosta on ruiskutettu nanoteknologisesti suoraan syöpäsoluun laboratorioympäristössä. Tästä huolimatta esimerkiksi Mikael Jungnerilla aikoinaan tappavaksi diagnosoitu eturauhassyöpä on sitkeän legendan mukaan kuulemma taltutettu nimenomaan ruokasoodalla tai muulla vastaavalla pH-manipulaatioon perustuvalla keinolla.

Vaikka teoria pH-ruokavalion myyntipuheessa ei kestä tieteellistä tarkastelua, se todennäköisesti toimii. Syy on hyvinkin yksinkertainen – kun ruokavaliossa syödään vähemmän happamia ruoka-aineita ja enemmän emäksisiä, syödään käytännössä automaattisesti terveellisesti tai ainakin aiempaa terveellisemmin. Nimittäin kaikki tuoreet vihannekset, hedelmät, marjat ja juurekset ovat enemmän tai vähemmän emäksisiä, kun taas esimerkiksi hiilihapotetut juomat, lihat, juustot, pastat ja leipä ovat happamia.

Alla oleva kuva selittää asian:

pH-dieetti


”Aloitin pH-dieetin ja tuli heti parempi olo! Painokin lähti laskuun!” Tämä siis suomeksi: ”lakkasin syömästä kuin idiootti ja lisäsin runsaasti hedelmiä ja vihanneksia ruokavaliooni, minkä ansiosta sain kuituja enemmän, pysyin kauemmin kylläisenä ja jätin vähemmän tilaa sille epäterveelliselle ruoalle…”


Tähän loppuun vielä katkelma suomalaisen lääketieteen tohtorin, professori Juhana Knuutin artikkelista Onnellinen pH.

”Mihin ajatus pH-ravinnosta perustuu?

Kysymyksessä on yhdysvaltalaisen Robert Youngin luoma ajatus siitä, että elimistön happamuus on syynä moniin sairauksiin ja erilaisiin infektioihin joita aiheuttavat sienet ja loiset. Myös syöpä on happamuuden pilaamia soluja ja paranee kun happamuus korjataan.

Sairaudet siis hoidetaan korjaamalla tämä happamoituminen nauttimalla ravintoa ja tuotteita, kuten esimerkiksi soodaa, joka muuttaa elimistön emäksisemmäksi. Tämä ajatus on peräisin 1800-luvulta ja modernisoitu nykyaikaan vaikka sen perusta on jo aikoja sitten todettu täysin virheelliseksi.

Tälle uskomukselle ei siis ole mitään perustetta biologiasta, fysiologiasta eikä lääketieteestä. Veren ja kudosten pH on hyvin tarkoin säädelty suure sillä se vaikuttaa kaikkien entsyymien ja solujen toimintaan. Koska pH on solujen toiminnalle hyvin tärkeä, elimistössä on hyvin tarkka säätely ja puskurijärjestelmä. Säätelyssä on mukana hengityksen kautta poistuva hiilidioksidi ja munuaisten eritystoiminta sekä veren puskurit.

Veren pH on 7,35-7,45. Jos se poikkeaa tästä, kyseessä on todella vakava tilanne eikä sitä ruokavaliolla korjata. Kudosten pH on hieman tätä matalampi. Mahassa on aina hyvin hapan ympäristö ja kun ruokasula siirtyy suoleen, se neutraloituu emäksiseksi mm. haimaeritteen vaikutuksesta.

Ruoan happamuudella ei siis ole mitään vaikutusta veren taikka kudosten happamuuteen. Ainoa mihin ravinto vaikuttaa, on virtsan happamuus. Moilasen tuotteilla saadaan siis ehkä virtsa emäksisemmäksi mutta muuta vaikutusta ei voida odottaa.”

Mainittakoon vielä tähän loppuun sellainen pieni fakta, että pH-dieetti ei ”toimi” painoa alentavasti tietenkään niissä tapauksissa, joissa ruokavaliomuutoksesta huolimatta syödään edelleen enemmän kuin kulutetaan.

Keskustele artikkelista keskustelupalstalla

Teksti: Tomi Takamaa – Tomitakamaa.com

Jaa