Hietala: ruokavalion nyrkkisäännöt #1 – ravinnon merkitys kehityksen tavoittelussa

Lukuaika: 4 minuuttia


Ruokavalion nyrkkisäännöt – osa 1: ravinnon merkitys kehityksen tavoittelussa

Tässä artikkelisarjassa käsitellään kehitystä edistävän ruokavalion merkittävimpiä perusteita.

█ Artikkeli julkaistu alunperin 10.4.2012

Vaikka ruokavalion merkitystä kehonrakennuksessa painotetaan kutakuinkin joka paikassa ja yhteydessä, tämä viesti tuntuu kaikuvan kuuroille korville. Käytännössä useimmat treenaajat vain toteavat, että ”joo, joo ruokavalio on tärkeä juttu” tai ”ruokavalio on kunnossa”, mutta siihen homma sitten jääkin eikä ravintoasioihin oikeasti kiinnitetä kummoistakaan huomiota.

Ruokavalion merkitys kehonrakennuksessa on sitä suurempi, mitä enemmän tuloksia halutaan. Aloittelijat voivat rehellisesti sanoen kehittyä tekemällä melkeinpä kaiken päin mäntyä, mutta paria kuukautta enempää tuota ilmaisen kehityksen riemua ei yleensä kestä. Nopeasti tulee vastaan jopa aloittelijoilla se piste, että treeneissä, palautumisessa ja ruokailuissa on oltava jopa jotain järkeä, jotta kehitystä voidaan saada aikaan.

Ja jos tavoitteellista treeniä on jo takana yli 5 vuotta (eli aloittelijavaihe on ainakin siltä osin ohitettu), on huonosti mietitty ja toteutettu ruokavalio todella usein juuri se yksi asia, joka rajoittaa kehitystä. Tätä ei vain suurin osa treenaajista tunnu saavan kalloonsa ennen kuin sen omakohtaisesti kantapään kautta oppii.

Jos tavoitteellista treeniä on jo takana yli 5 vuotta (eli aloittelijavaihe on ainakin siltä osin ohitettu), on huonosti mietitty ja toteutettu ruokavalio todella usein juuri se yksi asia, joka rajoittaa kehitystä.

Salilla voi treenata vaikka kuinka kovaa, paljon ja usein, mutta jos ruokavalio on retuperällä, salilla tehty työ menee hukkaan eikä kehitystä tule. Treeneistä saadaan hyötyä vasta kun ruokavalio on sillä mallilla, että kehittyminen on ylipäätään mahdollista.



Milloin ruokavalio on sitten ”kunnossa”?

Moni kuvittelee kaiken olevan reilassa, kunhan proteiinia tulee tarpeeksi joka päivä. Ok, riittävä proteiininsaanti on yksi osa kunnollista ruokavaliota, mutta vähintään yhtä tärkeää on mm. sopiva kalorimäärä meneillään olevan treenikauden tavoitteisiin nähden. Ruokavalion tulisi koostua mahdollisimman luonnollisista ja puhtaista ruoka-aineista, eikä teollisesti valmistetuista eineksistä ym. suoranaisesti haitallisista ruoka-aineista. Ja ehkä oleellisinta ruokavaliossa on sen säntillinen noudattaminen joka päivä, joka viikko, joka kuukausi. Monimutkaista tämä ei ole, mutta ei myöskään helppoa. Nimittäin jos homma olisi helppoa, kaikki olisivat rasvattomassa ja lihaksikkaassa kunnossa ympäri vuoden.

Ruokavalioon panostaminen on kutakuinkin paras keino varmistaa, että salilla tehty työ ei valu hukkaan, ja että salitreenistä saadaan paras mahdollinen hyöty sekä kehitys irti. Hyvän startin saa seuraamalla tätä artikkelisarjaa, sillä tulevissa osissa käsitellään kehitystä edistävän ruokavalion perusteita kohta kohdalta.

Monimutkaista tämä ei ole, mutta ei myöskään helppoa. Nimittäin jos homma olisi helppoa, kaikki olisivat rasvattomassa ja lihaksikkaassa kunnossa ympäri vuoden.

▼ 2021 kommentit ▼

Tämä artikkelisarja oli vuonna 2012 siinä mielessä ajankohtainen, että Instagramin aikakausi ei ollut vielä varsinaisesti alkanut. Saliharrastajat eivät siis vielä tavoitelleet ympärivuotista sixpäkkikondista, vaan massaa hupparit päällä. Ja tuo näkyi sen aikaisessa suhtautumisessa ruokavalioon, eli kun porukka suurin piirtein laski saavansa päivän aikana reilusti proteiinia, ”ruokavalio oli kunnossa”, ja kaikki huomio keskitettiin treenien tuunaamiseen.

Nykyisinhän homma menee lähes päinvastoin, eli koska Instaan halutaan koko ajan näyttäviä kuvia kireästä kondiksesta, porukka hifistelee ties minkälaisten ruokavaliosäätöjen kanssa. Treenit sen sijaan kopioidaan suurin piirtein jostain swipe workoutseista.



Nykyisinhän homma menee lähes päinvastoin, eli koska Instaan halutaan koko ajan näyttäviä kuvia kireästä kondiksesta, porukka hifistelee ties minkälaisten ruokavaliosäätöjen kanssa. Treenit sen sijaan kopioidaan suurin piirtein jostain swipe workoutseista.

Lähdin artikkelisarjassa liikenteeseen ruokavalion noudattamisella, sopivilla kalori- sekä makromäärillä, ja ruoka-aineiden hyvällä laadulla. Käytännössä siis täsmälleen samaa juttua kuin esim. Helmsin ruokavaliopyramidissa, joka julkaistiin alunperin Youtube-videosarjana vuonna 2013, ja myöhemmin usealle kielelle käännettynä kirjana.

Muscle Academy

Keskustele artikkelista keskustelupalstalla

Jaa