Fitverstas: Kofeiini – kuinka se todellisuudessa sinuun vaikuttaa?

Lukuaika: 4 minuuttia


Kofeiini – kuinka se todellisuudessa sinuun vaikuttaa?

Kofeiini ei ole ravintolisä, vaan se on psykoaktiivinen piriste. Ennen kofeiini luettiin doping-aineeksi, koska vaikutus keskushermostoon ja suorituskykyyn on niin suuri. Kofeiinin vaikutuksen alaisena keskushermosto käy ylikierroksilla ja suurilla määrillä voikin olla kohtalokkaita seurauksia. Se on niin tehokas aine, että se voi helposti aiheuttaa myrkytyksen oireita, kuten levottomuutta, vapinaa, sydämen tykytystä ja jopa kouristuksia. Myrkytyksen oireet alkavat ilmetä viimeistään 600mg kofeiiniannoksen eli noin 4-6 kahvikupillisen jälkeen, mutta monesti jo tätä aiemmin.

Koska kofeiini ei ole välttämätön ravintoaine, sille ei ole määritetty saantisuosituksia. Määrä, jonka keskivertoaikuisen keho pystyy käsittelemään, on kuitenkin noin 400 mg per päivä, maksimissaan 200 mg kerta-annoksena, jottei kofeiinia olisi veressä liikaa kerrallaan. Kofeiinin oirehaitat lievenevät, kun sama määrä kofeiinia nautitaan pitkin päivää eikä kerta-annoksena, mutta unen kannalta taas heräämisen jälkeiseen hetkeen ajoitettu annostus on parempi. Lapset ja nuoret eivät kestä kofeiinia yhtä hyvin kuin aikuiset kevyemmän kehon ja vielä kehittyvän maksan, hermoston ja aivojen vuoksi, joten esimerkiksi ikäsuositus energiajuomiin ei ole olemassa huvin ja kiusan vuoksi.

Lapset ja nuoret eivät kestä kofeiinia yhtä hyvin kuin aikuiset kevyemmän kehon ja vielä kehittyvän maksan, hermoston ja aivojen vuoksi, joten esimerkiksi ikäsuositus energiajuomiin ei ole olemassa huvin ja kiusan vuoksi.

Maailman suosituin piriste

Merkittävimpiä kofeiinin lähteitä ovat kahvi, tee ja kolajuomat sekä markkinat vallanneet energiajuomat ja -patukat. Myös kaakao ja suklaa sisältävät kofeiinia, ja lisäksi sitä on lisätty moniin muihinkin tuotteisiin, kuten jäätelöön, purukumiin ja kipu- ja kuumelääkkeisiin. Kofeiinia ei siis kerry ainoastaan aamukahvista, vaan mahdollisesti pitkin päivää erinäisistä lähteistä aivan tiedostamatta, jos ei huomaa tutustua pakkausselosteisiin.

Kofeiini imeytyy nopeasti ja sen piristävä teho huipussaan noin 30 minuutin jälkeen nauttimisesta. Kofeiinin määrä verenkierrossa puoliintuu useimmiten noin 4-6 tunnin aikana, jonka jälkeen tulee tarve nauttia ainetta lisää, kun väsymyksen tunne alkaa nostaa päätään. Joillakin puoliintumiseen voi mennä jopa 11 tuntia, joten huonosti nukuttua yötä ei välttämättä osata yhdistää aamupäivällä nautittuun kahvikupposeen. Kun nukkuu huonosti ja seuraavana päivänä väsyttää, tuntuu kahvikuppiin tarttuminen loogiselta ratkaisulta. Ja kas niin, kierre on valmis!

Kun nukkuu huonosti ja seuraavana päivänä väsyttää, tuntuu kahvikuppiin tarttuminen loogiselta ratkaisulta. Ja kas niin, kierre on valmis!

Joillakin harvoilla ihmisillä kofeiinia poistava entsyymi on vahvempaa tyyppiä, jolloin kofeiini poistuu verenkierrosta verrattain nopeasti. Nämä harvinaiset yksittäistapaukset voivat juoda kupillisen espressoa alkuillasta ilman, että sillä on unen kannalta merkitystä. Useimmiten kuitenkin henkilö, joka kokee olevansa yksi näistä harvoista, on vain niin tottunut huonolaatuiseen uneen, ettei ymmärrä kahvilla olevan siihen hyvinkin suuri vaikutus.



Uniongelmia ja ahdistuneisuutta

Kofeiini on yksi suurimmista syistä nykyihmisten unettomuuteen ja muihin uniongelmiin. Se heikentää unen laatua, lyhentää yöunia ja hidastaa nukahtamista. Tämän vuoksi uni ei ole riittävän palauttavaa ja seuraukset voivat lopulta johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Kofeiini voi saada aikaan myös masennuksen ja ahdistuksen oireiden pahenemista ja lisätä paniikkihäiriöstä kärsivän kohtauksia. Jännitys- ja ahdistusoireet voimistuvat monella jo 100mg kofeiiniannoksesta eli noin yhdestä kahvikupillisesta.

Unipaine

Nukkumista ja valvetilaa säätelee sirkadiaaninen 24 tunnin rytmi sekä unipaine. Heti herätessä aivoissa alkaa muodostua kemiallista yhdistettä nimeltä adenosiini, joka lisääntyvällä määrällään ikään kuin mittaa kuinka kauan heräämisestä on kulunut aikaa. Sen määrä kasvaa aivoissa koko valveillaoloajan ja ajan kuluessa tämä määrän kasvu voimistaa nukkumisen tarvetta. Tätä kutsutaan unipaineeksi. Kun unipaine on riittävän voimakas, on sitä hankala vastustaa.

Adenosiinin viestimerkit voi kuitenkin mykistää keinotekoisesti kofeiinilla. Adenosiinille on aivoissa omat reseptorit, joihin se kiinnittyy, ja joiden kautta se vie eteenpäin viestiä unipaineesta. Kofeiini taistelee näistä reseptoripaikoista tarmokkaasti tukkien niistä mahdollisimman monta, jolloin viesti nukahtamisen tarpeesta ei mene perille. Tätä reseptorien valtausta voisi verrata silmien sulkemiseen: valo ympäriltäsi ei häviä mihinkään, mutta se ei häikäise silmiäsi enää, kun silmäluomesi ovat kiinni. Kofeiini siis huijaa ihmistä tuntemaan itsensä vähemmän väsyneeksi ja pysymään hereillä, vaikka adenosiinin määrä jo ohjaisi hetimiten nukkumaan.

Jos aiot valvoa yön läpi kofeiinin voimalla, varaudu vastaanottamaan adenosiinin rynnäkkö, kun maksan entsyymit ovat saaneet kofeiinin haihdutettua elimistöstäsi. Koet kofeiiniromahduksen. Patterit loppuvat, toiminta- ja keskittymiskyky kärsii ja tarve unelle on yhtäkkiä valtava. Reseptoripaikkoja kytänneet, jonoon kertyneet adenosiinimolekyylit hyökkäävät vapautuneille paikoille unen tarpeesta kertovien sos-viestiensä kera, ja nukahtaminen on lähellä, ellei kofeiinia nautita lisää ja sukelleta takaisin samaan pyörteeseen.

Jos aiot valvoa yön läpi kofeiinin voimalla, varaudu vastaanottamaan adenosiinin rynnäkkö, kun maksan entsyymit ovat saaneet kofeiinin haihdutettua elimistöstäsi.

Kofeiiniriippuvuus

Mistä tiedät oletko riippuvainen kofeiinista? Silloin, kun sen juomisen lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita. Näitä oireita ovat muun muassa pääkipu, tärinä, kylmähiki, ärtyneisyys ja väsymys. Vieroitusoireet voivat jatkua päiviä, ja viimeinen poistuva oire on väsymys. Tarve kofeiinin nauttimiselle siis kasvaa päivä päivältä, kunnes vieroitusoireet lakkaavat, joten päättäväisyyttä, malttia ja itsekuria näiden päivien läpi laahustaminen vaatii. Jos kokee olonsa väsyneeksi aamulla tai päivällä, olisi jokaisen hyvä miettiä onko oikeasti väsynyt vai kokeeko vain vieroitusoireita. Tässä tilanteesssa, jos juo väsymykseensä kahvin, ei todellisuudessa poista väsymystä, vaan nollaa vieroitusajan eli joutuu taas aloittamaan alusta.

Kofeiiniriippuvaisella ihmisellä kofeiini ei lopulta enää edes piristä, vaan se palauttaa takaisin nollatasolle. Ennen kofeiiniannos nosti nollasta ylemmäs, mutta nyt se nostaakin vain takaisin normaalitasolle eli siihen, missä ennen kofeiiniriippuvuutta oli jo muutenkin. Aineessa ollaan koukussa. Vieroittamalla itsensä kofeiinista normaalitila palautuu ja satunnaisella kofeiiniannoksella on taas oikeasti piristävä vaikutus.

Teksti: Sofia Lounas

https://www.instagram.com/sofiafobia

https://www.fitverstas.com/sofia

Keskustele artikkelista keskustelupalstalla

Jaa