Mäkelä: Pohdintaa tavoitteista: osa 2

Lukuaika: 4 minuuttia


Pohdintaa tavoitteista: osa 2

Edellisessä tekstissä kävimme lyhyesti läpi motivaation, minäpystyvyyden ja voimaantumisen käsitteitä ja sitä, miten nämä käsitteet voidaan nähdä osaksi laajempaa tavoitteen asettamisen prosessia. Toista osaa varten olen laatinut listan, johon edellä mainitut käsitteet on sisäänrakennettu ja jota olen hyödyntänyt sekä arki- että työelämässä. Tämä lista toivottavasti auttaa jokaista omien tavoitteidensa kanssa painivaa, oli sitten kyseessä kävelykyvyn edistäminen, saappaanheiton maailmanmestaruus tai haaveammatti.

Alkuperäisestä listasta on kiittäminen opiskelijakollegaani Pasia, vaikka melko rankalla kädellä tätä listaa olen omannäköiseksi muokannutkin. Pasille kuitenkin vielä kiitokset ja muistutus siitä, että ystäville kaikki on lopulta yhteistä.

1) Kirjaa ylös haluttu tulos ja tee suunnitelma sen saavuttamiseksi

Kirjoittamisen voima on valtava. Kirjoittamalla puolihuolimattomasti ylös ajatuksia, pohdintoja tai haaveita käyt itse asiassa jatkuvaa itsereflektion prosessia läpi. Itsereflektiolla viitataan oman toiminnan tarkasteluun: “Miksi teen/ajattelen juuri näin?”

Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa syystä taloyhtiön hallitusta kirjaamaan ylös yhtiön kunnossapitotarpeet seuraavalle viidelle vuodelle. Samaa ehdotan teille. Kirjatkaa haluamanne tavoitteet ylös seuraavalle viidelle vuodelle ja tehkää näitä tavoitteita vastaavat suunnitelmat.

Pelottavinta tässä on se, että omalta listaltani kaikki tavoitteet, jotka olen siihen kirjannut ovat toteutuneet. Painotan sanaa KAIKKI. Laadinko itselleni liian helppoja tavoitteita? Kenties. Mutta palauttakaa mieleenne minäpystyvyyden teema: pienillä, toistuvilla onnistumisilla on suuri vaikutus yksilönkehitykseen pitkässä juoksussa.

2) Valitse suunnitelman toteuttamiseksi menetelmät, jotka varmasti osaat

Esimerkkinä lihasmassan hankinta. Riittää, että aloitat vastuspainoharjoittelun ja pitäydyt siinä. Kukaan ei synny mestariksi, vaan kasvaa sellaiseksi. 

3) Mikäli tavoite on liian haastava, hanki apua

Jatkoa edelliseen. Jokainen kohtaa tavoitteidensa kanssa ongelmia. Toisilla se tapahtuu aiemmin, toisilla myöhemmin. Varmaa on kuitenkin se, että ongelmiin on saatavilla apua ja sitä tulisi hyödyntää välittömästi ongelman ilmaannuttua. Opettaja opettaa, leipuri leipuroi (sic) ja valmentaja valmentaa. Simple as that.

4) Älä kuvittele tai spekuloi, vaan toimi suunnitelmasi ohjaamana

Muistelen, että 85 % asioista, joita ihminen pelkää elämässään tapahtuvan, ei koskaan tapahdu. Romutamme suurimman osan unelmista ja haaveista pelkäämällä pahinta. NBA-joukkue Philadelphia 76ersin motto on syystä “Trust the Process”.

5) Tee tavoitteesta mitattava (jos mahdollista)

Mittaamisesta on tulossa jossakin vaiheessa oma blogitekstinsä, mutta kysytään tässä välissä, kumpi tavoitteista on mielestänne helpompi saavuttaa?

  1. a) Haluan tulla vahvaksi, vai b) Haluan nostaa penkistä 100 kg?

Kaikkia tavoitteita ei ole mahdollista mitata, mutta suurinta osaa on. Mitä mitattavampi tavoite on, sitä helpompi yksilön kehitystä kohti tavoitetta on seurata. 7) Alistutko jonkun syyn taakse vai toimitko muutoksen ohjaamana?

On helppo syyttää mitä tahansa ulkoista tai sisäistä tekijää siitä, etteivät asiat ole kuten haluaisit. Kun lopetat syyttämisen (muiden tai itsesi), käynnistyy muutosprosessi kohti tavoitetta.

8) Ole armollinen

Kaikki ei aina mene kuten kuntavaaleissa. Elämä ei lopu siihen, vaikka jokin tavoite ei toteudukaan määrätyssä ajassa ja vaikka teit kaiken suunnitelman mukaisesti. Tärkeintä prosessissa saattoi lopulta olla se tosiasia, että lähdit kulkemaan jotain päämäärää kohti, mistä olet aina haaveillut.

Motivaatiopuhuja Les Brownin kuuluisat sanat toimikoon motivaattoreina meille kaikille aloittaa matka kohti omia tavoitteitamme jo tänään.

Imagine if you will being on your death bed – And standing around your bed – the ghosts of the ideas, the dreams, the abilities, the talents given to you by life. And that you for whatever reason, you never acted on those ideas, you never pursued that dream, you never used those talents, we never saw your leadership, you never used your voice, you never wrote that book. And there they are standing around your bed looking at you with large angry eyes saying we came to you, and only you could have given us life! Now we must die with you forever. The question is – if you die today what ideas, what dreams, what abilities, what talents, what gifts, would die with you? 

Yours in health,

Tino

Tinon kotisivulle

Keskustele artikkelista keskustelupalstalla

Jaa