Takamaa: Aloittelevien treenaajien sudenkuopat
Aloittelevien treenaajien sudenkuopat
Me kaikki innostumme joskus jostakin. Joskus innostus vie kokonaan mennessään, ja näin on käynyt monille saliharrastuksen alkutaipaleella. Usein innokkuus ja impulsiivisuus kulkevat käsi kädessä, mutta nämä asiat yhdessä eivät välttämättä luo vielä kauhean kauaskantoista pohjaa oikeastaan millekään, saati sitten niinkin pitkäjänteiselle projektille kuin lihasten kasvattaminen ja/tai isompi laihdutusprojekti.
On hyvä asia, että aloittelija on innokas. Mutta sitten taas on jokseenkin surullista, miten nuoret ja vähän vähemmänkin nuoretkin monesti kuvittelevat, että heidän tarvitsee hankkia valtava arsenaali varusteita, pillereitä ja pulvereita ennen kuin he ovat valmiita aloittamaan saliharrastuksen.
Innostus + impulsiivisuus + internet on niin ikään turmiollinen yhtälö. Tähän vielä + iskän luottokortti ja myyntimiesten suurimmaksi osaksi katteettomat lupaukset, ja turhuuksien rovion ainekset on kasassa. Siispä onkin syytä koota aloittelevien treenaajien sudenkuopat eli lista asioista, joihin keskittymällä harrastus (tai rahat) loppuu ennen kuin se ehtii edes alkaa.
Välineurheilu houkuttelee
Tunget rahasi tarpeettomiin varustehankintoihin. Olet vasta aloittanut tai aloittamassa saliharrastusta, eikä kaiken ole pakko olla heti tip-top ja viimeistä huutoa. Sisäinen shoppailijasi saattaa kehottaa sinua ostamaan 100 euron treenihousut, teknisen treenipaidan ja trendikkäät treenihanskat. Suosittelen kuitenkin testaamaan ensin, että pidätkö treenaamisesta vielä 2–3 viikon tai kuukauden jälkeen. Sen jälkeen tiedät paremmin, mitä varusteita tarvitset ja mitä et.
Lisäravinteet eivät ole alussa tarpeen
Työnnät rahasi tarpeettomiin lisäravinteisiin. Jos lisäravinnekaupan setä tai täti on tarpeeksi häikäilemätön, hän saa sinut kuvittelemaan, että et saa edes tankoa räkistä ilman 12-viikkoisen vompattivauvan kyynelistä uutettua treenilaturia. Aloittelija ei tarvitse mitään muuta lisäravinnetta kuin palautusjuoman – korjaus: aloittelija ei tarvitse edes palautusjuomaa. Jos valmentajasi tekemässä ruokavaliossa on runsaasti lisäravinteita ja ne ovat systemaattisesti juuri tietyn valmistajan tuoteperhettä, osaat toivottavasti laskea yhteen 1+1 ja saat tulokseksi ”sponsorisopimus”.
Salille.com tarvitsee toki jossakin vaiheessa mainostajan (tai useamman), mutta tämä on silti sanottava, vaikka miten potkaisisi tällä itseään naamaan: aloittelija pärjää ilman lisäravinteita. Ja aloittelijan ensimmäiset lisäravinteet ovat tietenkin heraproteiini ja kreatiini.
Arki mullistuu kerralla täysin
Teet liian radikaaleja muutoksia liian nopeasti. Jos elämäsi ja syömätottumuksesi ovat olleet pahasti retuperällä, ja päivittäinen liikuntasi on ollut lähinnä autolle kävelyä ja postin hakemista, et voi mitenkään muuttua salipetteriksi tai fitnesspirkoksi yhdessä päivässä, viikossa tai edes kuukaudessa. ”No pain, no gain” on usein katastrofaalinen motto etenkin saliharrastuksen alussa. Pienet muutokset vievät sinut varmemmin alkua pidemmälle.
Ruokavalion totaalinen ankeuttaminen
Uudessa ruokavaliossasi ei ole mitään järkeä. Jos vaihdat pikaruoan, einekset ja kesäiset grilliherkut ituihin ja salaattiin, huomaat istuvasi hampurilaisaterian ääressä ennen kuin pääset tämän blogin loppuun. Jos olet totuttanut itsesi syömään reilusti suolaa ja rasvaa, et voi vaihtaa sitä kauaskantoisesti ajatellen naistenlehtidieettiin eli aivan liian niukkakaloriseen ruokavalioon, jossa syöt suurimmaksi osaksi vihersalaatteja ja hedelmiä.
Tasapainoinen ruokavalio on kaiken A ja O – ja tietenkin sellainen, jota pystyt noudattamaan. Jos et pidä kalasta, älä syö sitä. Jos et pidä kananmunista, syö vaikka raejuustoa tilalla. Jos et pidä avokadoista, olet mäntti. Tarvitset suolaa ja hyvälaatuisia rasvoja jatkossakin, koska muuten ehkä tukahdutat heikon olosi pikaruokaan ja pikkusuolaisiin. Äläkä usko pussikeittodieetteihin tai muihin vastaaviin hömpötyksiin, jotka tarjoavat erittäin lyhytkestoisen avun ongelmaan, jonka taustalla on pitkään jatkuneet huonot elämäntavat.
Aloittelevien treenaajien sudenkuopat jatkuu kuvan jälkeen
Kuvapankkikuvien aloittelijoilla on aina kolmen gramman käsipainot ja paksupokaiset silmälasit. Koska niistä aloittelijan tunnistaa.
Isot painot HETI = isot lihakset nopeammin?
Isot painot saattavat tarkoittaa myös isoja lihaksia, paitsi siinä tapauksessa, jos olet aloittelija. Ja jos olet aloittelija, et yksinkertaisesti osaa vielä tekniikoita niin hyvin, että pystyisit käyttämään oikeasti isoja painoja. Jos et vielä erota jalkaprässiä housuprässistä, ei ehkä kannata tehdä heti täysillä.
Keskity ennemmin alussa siihen, että opettelet ensin perustekniikat. Netissä myydään myös paljon pelkkiä treeniohjelmia. Voisit kysyä itseltäsi, että jos haluaisit oppia golfaamaan, opettelisitko sen kahdesta A4-arkillisesta tekstiä ja numeroita? Jos kehityksesi pullonkaula on oikeasti treeniohjelman puute, saatat olla jo niin pitkällä harrastuksessasi, että osaisit järkeillä (tai googlettaa) kelvollisen treeniohjelman itsekin. Ja jos kuvittelet, että Dorian Yatesin (moninkertainen Mr. Olympia -voittaja) käyttämä treeniohjelma on hyvä ratkaisu aloittelijalle, kärsit harhoista.
”Väärät” liikevalinnat
Liikkeiden ”vääryys” on tietenkin mutkikas käsite, koska on olemassa liikkeitä, jotka ovat monelle muulle hyviä, mutta sinulle vaikeita (= huonoja), ja taas toisinpäin. Alussa kannattaa kuitenkin keskittyä isompiin kokonaisuuksiin ja tehdä ennemmin isompia moninivelliikkeitä kuin esimerkiksi kick-backia ojentajille tai 100 toiston pakarapotkusarjoja taljassa.
Vaikka monet valmentajat niin väittävätkin, kuntosaliharrastusta ei ole pakko aloittaa syvään päähän hyppäämällä vapaasta takakyykystä. Tämä koskee erityisesti tapauksia, jotka ovat harrastaneet liikuntaa edellisen kerran 10 vuotta sitten. Kyllä – takakyykky tangolla kehittää niin voimaa kuin motoriikkaa, mutta mikään ehdoton pakko tämä ei ole ensimmäiseksi liikkeeksi. Kuvitellaan, että alkaisit harrastaa mäkihyppyä, ja joku vanha konkari sanoisi, että ”suoraan vain suur- tai lentomäkeen – se kehittää motoriikkaa ja ponnistusvoimaa!” Minä en menisi. Ensimmäiset viikot voi hyvin tehdä jotain vähän helpompaa.
Jämähtäminen aloitteluvaiheen painoihin
Samojen aloitusvaiheen höntsäilypainojen käyttäminen pitkään ei vie sinua eteenpäin. Kun olet oppinut tekemään liikkeet turvallisesti ja jokseenkin tehokkaasti oikeilla lihaksilla, on aika laittaa hanaa! Kyllä – rohkeasti vain painoja lisää. Muista kuitenkin, että painot eivät saa viedä treenaajaa, vaan juuri toisinpäin. Ja ei, naisille ei tuosta noin vain kasva ”liian isot” lihakset. Ja ei, leveä ote tangoista ei tee sinusta leveää, vaikka näyttelijä Charlize Theronin ”julkkis-pt” näin väittikin.
Ostettu treeniohjelma takaa kehityksen?
Todella harvalla saliharrastajalla – ja nyt tarkoitan myös aloittelijatasoa pidemmälle ehtineitä – kehityksen pullonkaula on treeniohjelma. Jos olet täysin kuutamolla kuntosalitreenistä, olet aivan varmasti kuutamolla myös juuri hankkimasi treeniohjelman terminologiasta. Pystysoutu? Hack-kyykky? Vinopenkki smithissä? Rest mouse? Konepistoolikyykky? Toki, kaksi näistä oli ihan puppua, mutta ehkä ymmärrät pointin?
Lajivalinta on väärä
Sinulle väärän lajin harrastaminen. Luit oikein. Sali ei ole kaikkien juttu, vaikka se tuokin monelle iloa elämään ja hyvän peruslihasmassan ja -kunnon erityisesti ryhti- ja selkäongelmien ehkäisyä ajatellen. Jos kalaa inhoavan ei kannata syödä kalaa, salitreenejä kammoksuvan ei välttämättä tarvitse mennä salille. Jos vihaat jokaista salilla vietettyä minuuttia, keksi jotain muuta. Ehkä innostut enemmän jostain täysin toisenlaisesta liikuntamuodosta? Esimerkiksi juoksu, hiihto, uinti tai kotona tehtävä kehonpainotreeni? Jokaiselle löytyy se oma mieluinen liikuntamuoto, eikä se välttämättä ole kuntosali.
Hätähousuilu ei tuo tuloksia
Jos odotat näyttäväsi kehonrakentajalta muutaman kuukauden treenauksen jälkeen, kärsit harhoista. Hätähousuiluun liittyy myös äärimmäinen tuuliviirikäytös, joka saa hyppäämään viikon jälkeen uuteen treeniohjelmaan ”ku vanha ei toimi”, tai toteteamaan kahden viikon jälkeen, että ei tää hiilaridieetti sovi mulle, mä vaihdan ketoosiin. Ja sitten ketoosista vaihdetaan mitoosiin.
Kuva: Aloittelija ennen julkkiksen treeniohjelman ostamista ja taustalla liidulla piirrettynä arvioitu kehitys 3 kk sen jälkeen.
Terve maalaisjärki vie pitkälle, paitsi niissä tapauksissa, kun sitä ei ole. Positiivista on se, että internet tarjoaa ilmaiseksi melkoisen määrän tietoa, jos vain tietää mitä ja mistä etsiä. Jos ”ilmaiseksi” ei ole tässä avainsana, voit kartoittaa salisi tai kotiseutusi personal trainereiden tarjontaa. Ketjusaleilla voi olla hyviä personal trainereita, mutta kenenkään osaaminen ei pääse oikeuksiinsa, jos 55 minuuttia käytetään vuosimaksuun sisältyvän kuntosaliohjelman läpijuoksemiseen tyylillä ”ylätaljassa ei kannata olla pää alaspäin”.
Jos sinulla on ylimääräistä rahaa ja haluat käyttää sitä turhuuteen ja epäolennaisiin asioihin, jätä toki yllä olevan listan jokainen kohta noudattamatta ja tilaa komerot täyteen purnukoita ja käärmeöljyjä ja älyttömiä lupauksia sisältäviä treeniohjelmia. Tai sitten yritä keskittyä olennaisempiin kysymyksiin, kuten kuinka monta kertaa viikossa salille, kuinka kauan salitreeni tavallisesti kestää tai mikä olisi aloittelijalle hyvä treeniohjelma. Ja ainahan asiasta voi kysyä keskustelupalstalta.
Keskustele artikkelista keskustelupalstalla
Teksti: Tomi Takamaa
Jaa