Takamaa: kulmasoutu käsipainolla – selän löytäminen
Kulmasoutu käsipainolla – selän löytäminen
Yhden käden kulmasoutu käsipainolla on oikeasti aika hankala liike. Sitä tehdään paljon, ja oikein tehtynä se on mainio tapa aktivoida leveä selkälihas puoli kerrallaan. Monesti tekniikka kuitenkin näyttää siltä, että käsipainoa vain revitään rajusti ylös-alas ja kuritetaan sitä niin kuin se olisi juuri kolaroinut autosi.
Kannattaa toki aina pitää mielessä, että toinen hakee liikkeeltä eri asiaa kuin toinen. Joku saattaa tehdä yhden käden kulmasoudun yksinkertaisesti vain todella raskaana voimaliikkeenä, jossa selän – tai paremminkin leveän selkälihaksen – rooliin ei kiinnitetä sen ihmeemmin huomiota. Kunhan paino tulee ylös ja menee alas, se saattaa riittää.
On kuitenkin eri asia repiä rajuja kutosia 50 kilon käsipainolla kuin yrittää aktivoida mahdollisesti heikosti aktivoituvaa leveää selkälihasta. Kun tämä on tavoitteena, meidän kannattaa pitää muutama asia mielessä.
Tämä on soutuliike – älä tee siitä pull-overia
On hämmästyttävän suosittua tehdä yhden käden kulmasoutu siten, että olkavarsi tekee olkanivelen varassa eteen ja taakse heijaavaa liikettä, jossa käsi ei oikeastaan souda erityisen paljon, vaan liikkeen tekniikkaan on sekoitettu pull-overmaista heijausta – video – 2:30. Jos tarkoitus on tehdä liike näin, anna mennä, mutta ehdottaisin, että tätä versiota kutsuttaisiin jollakin toisella nimellä, koska varsinainen soutu tämä ei mielestäni ole.
Jos et osaa aktivoida leveää selkälihasta ilman painoa…
Leveän selkälihaksen aktivoiminen (ja aktivoituminen) ei ole kaikille yhtä helppoa. Toki, monelle tätä artikkelia lukevalle koko asia on joko itsestäänselvää tai vaihtoehtoisesti merkityksetöntä. Totuus on kuitenkin se, että monille selkä ja sen aktivoiminen on kaikkea muuta kuin itsestäänselvää. Jos näin ei olisi, minulla ei olisi asiakkaita.
Hyvä keino selän löytämiseen on tehdä se perusryhdin hakemisen kautta. Kun olet saanut aktivoitua selkäsi alla olevan videon ohjeistuksella, voit tehdä ryhtiasennossa sivutaivutuksia puolelta toiselle.
Jos osaat tehdä alataljan kunnolla…
Alla olevassa videossa selitän koko prosessin alusta loppuun. Yksi ohjattaviani todella paljon helpottanut asia on ollut havainnollistaa tekniikka alataljan tekniikan kautta. Loppujen lopuksi yhden käden kulmasoudun loppuasennon tulisi mielestäni muistuttaa lähes kaikin tavoin alataljan loppuasentoa – sillä erotuksella, että yhden käden kulmasoudun loppuasennossa ylävartalosi on lähes vaakatasossa ja toinen käsi ottaa penkistä tukea.
Jos et jaksa katsoa koko videota, alataljan soveltamisen osuus alkaa tästä aikaleimasta.
Peili ei ole (pelkästään) selfieitä varten
Peili kertoo tekniikasta paljon, jos osaa keskittyä ja katsoa liikkeen aikana oikeita asioita. Ja mikä tärkeintä, jos osaa katsoa analyyttisesti tekniikkaa peilistä ja todeta ”tätä pitäisi ehkä korjata”, se on vielä parempi.
Jos katsotte artikkelin alussa olevaa kuvapankkikuvaa (myös alla), jossa paidaton kehonrakentaja tekee yhden käden kulmasoudun, näette – ihme kyllä – aika lailla täydellisen tekniikan. Yleensähän kuvapankkikuvissa tehdään liikkeen vähän sinne päin. Tässä kuvassa yhdistyy oikeastaan kaikki asiat, jotka tekevät yhden käden kulmasoudusta leveän selkälihaksen täsmäliikkeen. Jos jotakin korjaisin, laittaisin penkillä olevaa polvea hieman taaemmaksi, jolloin reisi nousisi hieman enemmän pystyyn ja näin olle ylävartalo lähemmäksi vaakatasoa.
- olkavarsi vedettynä keskivartalon tasolle *
- 90 asteen kyynärkulma
- perusryhti (hartia rinta pystyssä, hartia alhaalla ja takana, selässä kaari)
- hyvä tuki tukikädelle
- lattialla oleva jalka on liikeradan tieltä pois
*) Todella moni vetää kyynärpään niin pitkälle kuin se tulee. Tällöin liike kääntyy enemmän takaolkapäälle. Samaan aikaan hartia lähtee osoittamaan etuviistoon ja rintaa on vaikeaa pitää enää pystyssä, eikä loppuasento ole selän aktivoitumisen kannalta optimaalinen. Jos tämä ei ole tavoitteenasi, kannattaa kiinnittää kyynärpään kulmaan ja olkavarren sijaintiin huomiota, kun olet liikkeen loppuasennossa.
Loppusanat
Tämä videotutoriaali kannattaa ottaa tosissaan, jos yhden käden kulmasoutu ei tunnu menevän kohteeseen. Yhden käden kulmasoutua (tai mitään muutakaan selkäliikettä) ei ole välttämätöntä tehdä ultrapuhtaalla tekniikalla ja pitkillä puristuksilla, mutta jos et tunne sitä selkeästi leveällä selkälihaksella, kannattaa ehdottomasti miettiä, voisitko korjata jotakin osa-aluetta tekniikasta.
Ja hei, wink-wink, Salille.comin YouTube-kanava on täynnä vastaavia ilmaisia tekniikkatutoriaalivideoita noin 60 kappaleen verran, joten tsekkaa muutama video, ja tilaa kanava. Lisää videoita tulossa kesän ja alkusyksyn aikana!
Keskustele artikkelista keskustelupalstalla
Teksti ja video: Tomi Takamaa – Tomitakamaa.com
Videon koekaniini: Toni Kortelainen IG
Jaa